fredag 18. desember 2015

Smilet mitt er visst verd noen kroner...


”Du smilte så fint at jeg må putte på noen kroner ekstra, også i dag!”. Jeg står grytevakt for Frelsesarmeen, på Obs Storsenter i Stavanger. Ikke bare har jeg smilt til damen, men hun smiler også tilbake. Det varmer.

Jeg står i min uniform og tenker at et smil og øyekontakt betyr så mye. Og så får jeg så mange vennlige blikk igjen, ikke av alle, men av svært mange. Jeg er også sikker på at Frelsesarmeen får noen ekstra kroner om vi evner å se folk, på en vennlig, men ikke påtrengende måte. Også i går fikk jeg høre det samme, om smilet mitt, at folk ikke kunne la være å gi på grunn av det. Så smilet er verd noen kroner. Men jeg tror det betyr mye mer enn klingende mynt i gryten. Alle trenger å bli sett, bli møtt.

Jeg står og ser folk gå forbi. De fleste ser ut til å ha det greit, ikke så mye stress utenpå i hvert fall. Men hva vet jeg? Hva skjuler seg bak fasaden? Jeg er tankefull, og også litt vemodig. 

Gjennomsnittsalderen er høy, sånn midt på dagen. Sangen om at ”selv rustende oldinger tar sin stokk, til krybben hen” toner inne i meg. De støtter seg til både stokk, gåstol. trillebag, handlevogn eller en sønn eller datters arm. De har jul i sikte, om ikke Betlehem. De har kjøpt kalkun på tilbud, julebrus, nøtter og marsipan, og mye mer. De ser fram mot jul og tenker nok tilbake på alle juler som har vært.

Tankene er mange, her jeg står. Livet farer forbi, også mitt liv. Jeg står og håper at min påminnelse kan være positiv, at jeg plager færrest mulig med min og Frelsesarmeens synlighet og at folk kan få gi av fri vilje og ikke fordi de føler de må. Jeg håper at jeg kan få være et ørlite glimt av noe godt, om så kun med et lite smil, i denne førjulstid.

Så varmer det å tenke på at pengene som kommer inn blir til hjelp for svært mange som sjelden kan fylle opp sine handlekurver på Obs!

God jul!

onsdag 9. desember 2015

Tallet 24


24 er tallet mange tenker på i årets tolvte og siste måned. 24. desember er julaften. 24 luker i adventskalenderen! 24 dager i årets siste måned til å gjøre alt klart til jul.
24 er i grunnen et fint tall, 2 x 12, to dusin. 24 er egentlig et mye rundere og kulere tall enn for eksempel 25. Hadde vi nå ennå hatt 12-tallsystemet framfor det tungvinte 10-tallsystemet! Prøv bare å dele en rund kake i 25 stykker. 24 er mye lettere! Først i 2, så hver del i 2, så i 2 og så i 3. 24 er delelig både på 2, 3, 4, 6, 8 og 12. 25 bare på 5!
Gud skapte oss med fem fingre på hver hånd og fem tær på hver fot. Derfor har vi 10-tallsystemet, fordi vi lærte å telle på fingrene en gang for lenge, lenge siden. Walt Disney skapte sine figurer med fire fingre på hver hånd. Derfor bruker de det litt mer praktiske 8-tallsystemet i Andeby. Nylig oppdaget jeg at Gud gjorde et unntak med den fryktsomme filisterkjempen Goliat. Han hadde seks fingre på hver hånd og seks tær på hver fot, tjuefire fingre og tær i alt. (2. Sam. 21.20) Men det hjalp ham visst lite mot lille David!
I himmelen skal det visstnok rundt Gud selv være 24 troner med 24 ”eldste”. Hvorfor? Jeg vet ikke, jeg! Men det gir i vert fall rom for god symmetri!
Døgnet er delt inn i 24 timer. Hvorfor det? Jo, fordi det er mest praktisk. Passer med jordklodens snurring, og det passer med to runder rundt urskiva.
En radiokanal heter Kanal 24 og en spenningsserie heter bare 24. Den ene indikerer vel at man er parat hele tiden, den andre at tiden er begrenset. Men 24 er forståelig for lytterne og seerne.
Litt artig at det er 24 avdelinger (korps) i det distriktet av Frelsesarmeen jeg er satt til leder for. Ikke mitt forslag, men jeg synes det er litt festlig.
Jeg liker tallet 24, men jeg er usikker på om det er det jeg liker aller best. Men det kommer høyt på listen over topp… , ett eller annet tall.