onsdag 9. desember 2015

Tallet 24


24 er tallet mange tenker på i årets tolvte og siste måned. 24. desember er julaften. 24 luker i adventskalenderen! 24 dager i årets siste måned til å gjøre alt klart til jul.
24 er i grunnen et fint tall, 2 x 12, to dusin. 24 er egentlig et mye rundere og kulere tall enn for eksempel 25. Hadde vi nå ennå hatt 12-tallsystemet framfor det tungvinte 10-tallsystemet! Prøv bare å dele en rund kake i 25 stykker. 24 er mye lettere! Først i 2, så hver del i 2, så i 2 og så i 3. 24 er delelig både på 2, 3, 4, 6, 8 og 12. 25 bare på 5!
Gud skapte oss med fem fingre på hver hånd og fem tær på hver fot. Derfor har vi 10-tallsystemet, fordi vi lærte å telle på fingrene en gang for lenge, lenge siden. Walt Disney skapte sine figurer med fire fingre på hver hånd. Derfor bruker de det litt mer praktiske 8-tallsystemet i Andeby. Nylig oppdaget jeg at Gud gjorde et unntak med den fryktsomme filisterkjempen Goliat. Han hadde seks fingre på hver hånd og seks tær på hver fot, tjuefire fingre og tær i alt. (2. Sam. 21.20) Men det hjalp ham visst lite mot lille David!
I himmelen skal det visstnok rundt Gud selv være 24 troner med 24 ”eldste”. Hvorfor? Jeg vet ikke, jeg! Men det gir i vert fall rom for god symmetri!
Døgnet er delt inn i 24 timer. Hvorfor det? Jo, fordi det er mest praktisk. Passer med jordklodens snurring, og det passer med to runder rundt urskiva.
En radiokanal heter Kanal 24 og en spenningsserie heter bare 24. Den ene indikerer vel at man er parat hele tiden, den andre at tiden er begrenset. Men 24 er forståelig for lytterne og seerne.
Litt artig at det er 24 avdelinger (korps) i det distriktet av Frelsesarmeen jeg er satt til leder for. Ikke mitt forslag, men jeg synes det er litt festlig.
Jeg liker tallet 24, men jeg er usikker på om det er det jeg liker aller best. Men det kommer høyt på listen over topp… , ett eller annet tall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar