lørdag 13. desember 2014

Terner og terningerLucia - hun som vant det året
13.desember er Lucia-dagen. Da stiger barnehagebarn i hvite kapper og med glitter i året som tente lys, inn i sitt mørke hus. Terner kalte vi dem i min barndom. Den gang småjentene hadde sjalusidrama om hvem som skulle være selveste Lucia. Det ble hun med det lange lyse håret, til skuffelse for bolleklipte små brunetter.

Vi guttene var aldri med på dette. Det var en jenteting. Men så etter hvert på åtti- og nittitallet fikk gutter være med, i hvert fall noen. Jeg husket en gutt som spurte om å få være med, men han kunne jo ikke være terne. Hva skulle han være? Jo, han skulle få være terning!

I dag stiger de fram, gutter og jenter. Men hva er de? Terner eller terninger, eller noe helt kjønnsnøytralt? Ternegutt sier visst noen om ”terningene” i dag, men heter det da ”ternejente”? Jeg bare spør, slike viktige likestillingsspørsmål. (Jeg spør ikke om hvor mange lys Lucia skal ha i hodekransen sin, det får vente. Men jeg håper at det nå er slutt med levende lys, for vi må unngå både talg i håret, for ikke å si faren for at Lucia står fram i ”lys lue”)

Men Lucia er fortsatt jente, så langt jeg har sett. Men blir det en gutt kan han jo kalles noe annet nærliggende. For eksempel…..