fredag 18. oktober 2013

Tall og telling og toner


Tall og telling er alltid viktig, på alle livets områder, mener nå jeg, også i sang og musikk. Fire fjerdedels takt, seks åttendeler, helnoter og halvnoter. Musikk er forresten også bare fysikk og matematikk. Grunntonen A beskrives ved tallet 440, 440 Hertz som betyr at lyden svinger som en bølge, 440 svingninger pr sekund. En sinusbølge, som også kan beskrives med tall hvor sterk tonen er, ved å beskrive bølgehøyden, eller amplituden, som den kalles. Lyden er usynlig, men likevel fysisk så det holder når bølgen treffer øret og trommehinnen og den resonnanskassen som hele hodet og kroppen vår er.
Nok om det, selv om jeg gjerne snakker mer om det. Ta bare kontakt!
Egentlig ville jeg si noe om tall i kristne sanger. Jeg kunne utenat hvilket nummer de fleste sanger hadde i den forrige sangboken vår. Nå har vi fått ny sangbok og jeg lærer dette på nytt.
Jeg kan ikke telle dem alle, de nådebevis jeg har sett”, synger vi i en salme. Den står ikke i Frelsesarmeens sangbok, for vi tror på tall og statistikkføring. Vi oppfordres nemlig til å telle: ”Tell velsignelsene, en og hver”, synger vi, og vi bør også gjøre som Abraham gjorde, ”se kun mot himlen opp, og mens du stjernene teller, vokser din tro, ditt håp.
Salmisten sier: ”Lær oss å telle våre dager så vi kan få visdom i hjertet!” (Salme 90.12 ) Jeg følger oppfordringen, og litt til. Jeg teller antall deltakere på gudstjenester, antall frimerker i frimerkesamlingen min, antall sider i boken jeg leser, antall tomflasker jeg panter, antall skritt jeg springer pr minutt, antall meg her og antall meg der. Mantall også, for så vidt, ikke i Betlehem, men i folketellingene i Norge i 1865 og 1910.
I dag er det forresten bare 64 dager til solen snur, 67 dager til jul og 253 dager til Frelsesarmeens årskongress 2014.

torsdag 10. oktober 2013

Enkel søndagsbutikkmatematikk


Jeg synes ikke det er bra at butikker flest har åpent på søndager. Det er det mange grunner for, men jeg tenker nå mest på om det lønner seg. Hvem tjener på søndagsåpne butikker, andre enn vi kunder som tror at det er bra for oss? Det oppleves kanskje bra at vi kan bruke mindre tid på å handle de seks andre dagene og heller bruk tid, også på søndagen til dette. Men er det egentlig bra?
Og hvem taper på det? Jo, alle butikkansatte som også må jobbe på søndag, og butikkledere og eiere som ikke får følelsen av å kople av en eneste dag i uka.

På besøk i en "søndagsattraksjon" i London
Og hvis vi tror at søndags-handel ikke medfører at vi kjøper enda mer varer, for eksempel mat, da sier min enkle søndagsbutikkmatematikk meg at det blir enda mer tap på søndagshandel.

Hvis totalt antall åpningstimer alle butikker i landet samlet har ikke skal øke, vil noen butikker måtte legges ned fordi noen vil tape konkurransen om lønnsomhet og om kundene. Det blir de små, mens de store overlever. Da blir det blir tre tap: Butikkeierne som mister sin butikk, vi kunder som får færre nærbutikker og så vil de store ta enda mer av markedet og derigjennom fare for at prisene går opp på grunn av mindre konkurranse. Hvis derimot totalt antall timer skulle gå opp, blir driftskostnader og personalkostnader høyere pr omsatte krone høyere og prisene vil måtte settes opp.
Jeg sa dette var enkel søndagsbutikkmatematikk, men er ikke helt sikker på at jeg fikk sagt det så enkelt.
Men en annen enkel matematikk og logikk er følgende; Hvis flest mulig at oss lar være å handle om søndagen ordner det seg selv. Det blir ikke lønnsomt for butikken og de slutter å ha åpent. Mulig jeg skal starte en aksjon….
Det ordnet seg i hvert fall i stor grad når det gjelder søndagsaviser. Jeg vil at søndagen skal være en annerledes dag, der vi kan hvile fra hverdagens jag, kommersialitet og trivialiteter. Derfor har jeg ikke kjøpt søndagsaviser. Det virker som om mange med meg, les markedet, tenker det samme, og søndagsaviser er det derfor nå få av, fordi det ikke er lønnsomt.
Blir spennende å følge med hva som skjer med søndagene i framtiden. Synes det er greit at vi kan velge selv hva vi vil bruke hver dag til, ikke minst søndagen. For meg er hver dag en gave, spesielt søndagen.