onsdag 28. august 2013

Menneskeverd


I dag har jeg hørt på advokat Geir Lippestad. Han snakket om verdier til over 100 ansatte i Frelsesarmeen, om verdier som var viktige for ham og om hvilke verdier vårt norske samfunn er bygget på. Han sa at alle mennesker har menneskeverd, fordi de er mennesker. Jeg er så enig med ham i dette og det var et fantastisk tale han hadde til oss. Ikke med prangende tale, pondus eller teatralske krumspring. I all enkelhet.
I går så jeg første del av dokumentaren ”Hitler – vondskapens karisma”. Hitlers prangende taler, hans høyrøstede og teatralske forestillinger trollbandt massene, til tross for at hans budskap var fjernt fra det jeg hørte fra Lippestad i dag, og det jeg selv tror. Hitlers menneskesyn baserer seg på at mennesker er som dyr, og at mennesker rangeres etter hudfarge, rase og nasjonalitet. Det finnes undermennesker, som er tilbakestående og onde. Disse har ikke menneskeverd, ei heller rett til å leve. Den ariske rase rager høyest og har menneskeverd. Det er avskyelig og skremmende, ikke minst at det er mennesker som tenker i de samme baner i dag.

I dag er det akkurat femti år siden Martin Luther King jr holdt sin berømmelige tale, med pondus, metaforer og en profetisk, dirrende røst. ”I have a dream”. Han drømte om at en dag skulle svarte små gutter og jenter holde hender med små hvite gutter og jenter”. Han drømte om at de svarte skulle få samme muligheter og menneskeverd som de hvite.
Frelsesarmeens sier i sin ”verdibok”: Alle mennesker er like verdifulle, fordi menneskets verdi er gitt utenfra, av Gud. Alle mennesker har mulighet til forandring, utvikling og vekst.” Dette tror jeg på og prøver å leve etter. Derfor mener jeg at det er behov for, i vårt norske samfunn, å hevde at romfolk også er mennesker, at rusmisbrukere er mennesker, at psykisk utviklingshemmede er mennesker, at det ufødte barn er menneske, at pleietrengende demente eldre er mennesker, at forbrytere er mennesker, like mye som vellykkede og produktive yrkesutøvere er mennesker.

Jeg tror på et samfunn der menneskeverdet er respektert udiskutabelt. Dette vil jeg leve etter. Dette vil jeg kjempe for.

tirsdag 13. august 2013

Hva med oss rødgrønt fargeblinde i valgkampen?


Jeg savner, også i dette valgåret, at noen slår et slag for en plaget og glemt minoritet i det norske folket. De fargeblinde. Jeg er en av dem, og de fleste av oss er menn og rødgrønt fargeblinde. Kan ikke noe gjøre som kampsak at de røde og grønne knappene på parkeringsautomatene i det minste blir bedre belyst, eller aller helst får tekstene ”rødt” og ”grønt”, slik at vi slipper å leke gjetteleken? Kan ikke noen slå et slag for heltrukne, prikkete og stiplete linjer i plansjer og diagrammer, framfor utflytende og kule fargenyanser som velges til fordel for den fargeseende majoriteten?
Lurer på hva som er den
største valgkampsaken i Bangladesh?
Nei, bompenger, fisken i Lofoten og formueskatt er viktigere enn oss fargeblinde.
Og tenk på alt det maset om ”rødgrønt alternativ”! Hvordan skal jeg og mitt rødgrønt fargeblinde skjebnefellesskap forholde oss til dette? Er det for å plage oss de har valgt denne fargekombinasjonen? Og hvordan har Rødt og De grønne tenkt å geleide oss på det som de mener er riktig vei?
Jeg finner nok ut av det, men jeg tviler på at situasjonen for oss fargeblinde blir så mye bedre etter valget. Godt valg og velg nå den fargen du synes er best, ikke for deg, men for vårt fargerike fellesskap.

søndag 11. august 2013

Extremt pinlig, sykt, sint, sexy, nært og nakent - på TV


Nå er det i gang igjen. Seriene vi folk vil ha. Virkelige mennesker som utleverer seg, deler sine seire, nederlag og mest intime ting med oss.
Valgets kval?
Nå starter ny sesong med ”Slankekrigen” på Kanal 5. ”Pinlige sykdommer” kan jeg se på NRK3. På TLC Norge kan jeg se ”Nanny på hjemlån”. På Max kan jeg se både ”Lagerkrigen” og ”Containerkrigen”. TV3 hengir seg til det ekstreme, med ”Ekstrem oppussing” og ”Ekstreme samlere”, for ikke å glemme ”Sex og singleliv” som kanskje ikke er virkelige mennesker? Hva vet jeg? NRK3 følger opp med ”Sexministeriet”. TV2 Bliss sender ”Top Model UK”. ”Sinnasnekkeren” kommer visst også hjem til noen, eller alle som vil. Jeg er ikke sikker på om ”Hvordan se bra ut naken” sendes i høst, ei heller ”Paradise hotel” eller ”Hells Kitchen”, men vi klarer oss kanskje uten?
Så lenge vi, mange nok av oss, ønsker å se slike program, kan TV-kanalene tjene penger på å sende dem. Reklame sendes jo når folk ser på programmene som reklamen puttes inn i.
Joda, litt adspredelse er greit. Mange sier at de bare ser ”litt”, men se gjerne mye for meg.
For egen del er jeg glad for at vi har kanaler som ikke er reklamefinansiert, kanaler som sikrer en bredde i programmer, også de som går i dybden og i bredden, program som ikke fokuserer på kropp, utseende, vellykkethet, nederlag, sensasjoner, sex og materialisme.
For all del. Mange kanaler, også de reklamefinansierte, har gode program, slik jeg definerer gode program. Men dette er jo en smaksak, alt etter hvilke interesser vi har, hvilke verdier vi har.
Programmene jeg ramset opp i begynnelsen er bare eksempler, virkelige eksempler på program jeg ikke velger å se. Ikke fordi jeg ikke har tid, men fordi jeg velger andre program. Jeg innrømmer at jeg også ser overfladiske program, både innen sjangeren krim og humor. Men jeg er glad for at vi har programmer som beskriver samfunn, historie, natur og religion, som gir oss kunnskap slik at vi sammen kan bygge et samfunn bygd på gode og sunne verdier.

Godt valg og god TV-høst!