lørdag 30. juni 2012

Mat-ematikk


Matlaging er nesten bare matematikk, fysikk og kjemi. En smule estetikk er riktig nok også involvert, men det dreier seg vel også om logikk og symmetri?
Hvor mye er en "kopp"?
Desiliter er mer eksakt!
Selv om folk sier de bare blander og tar ting på øyemål, dreier dette seg også om kunnskap om kjemiske og fysiske prosesser, estimater og forholdstall.
Ja, jeg trives med å lage mat, nettopp fordi det er realfaglig og naturfaglig sjarmerende. Perfekt resultat dreier seg om god beregning av mål, vekt, volum, temperatur og tid.
Sier du at du ikke er spesielt god i matematikk, men er flink å lage mat? Da har jeg et gledens budskap til deg: Du KAN faktisk ganske mye matematikk! Du må bare hjelpes i å ta det ut på andre områder i livet!

tirsdag 26. juni 2012

Sommartreff på Frelsesarmeen - Någe heilt spesielt!


Onsdag kveld ska kånå og eg på sommartreff på Frelsesarmeen i Stavanger. I god tid før klokkå sju fylles salen av gamle kåner, og någen få menn. Der e knapt någen så e under femti år. De aller fleste e seksti pluss. Møje grått hår, i hvert fall om all kunstig hårfarge forsvant.
Sommartreff e populært. Heilt forskjellig fra møtene som e ellers i året, men ganske så likt gode gamle bedehusbasarer og ”Ukens fest” som me kalte det i Frelsesarmeen. Allsang, duettsang og andakt. ”Salige visshet” og ”Han er min sang og min glede” varme sjelen, ein kald sommarkveld.
Årer e et godt alternativ
te papphjerter
Sommartreff e sosialt, for når møteavdelingen e unnagjort, sette folket seg rundt småbord og så får de kaffi og skjever, spiralloff med ost og servelat, og kanskje ei formkaka.
Høydepunktet for mange e nok loddsalget, det vil sei hjertesalg. 10 kroner for et papphjerta med fem nummer på. De kan vinna potteplanter, kremtoppar eller ein pyntebrikke når trekkingå begynne. Ein kasse med kuler i ristes, og vips ropes det opp et nummer som den heldige vinnaren kan finna på hjerta sitt. Det får våga seg at eg går glipp av fysste omgang i seminfinalen i fotball-VM, for spenningen med loddsalget e større for disse enn kem som vinne ein fotballkamp.
Kristelige trekkemaskiner
Så synge med ein avslutningssang, ber velsignelsen, og takke for i kveld. Spesielt takk te de som har hatt ansvar på kjøkkenet og de som har komt med gevinstar og de som har solgt lodd.
Så e det bare ei uka te neste gang. Då komme ikkje me. Det va denne kvelden me hadde lovt å ta ansvar for å synga, leda og tala. Neste onsdag står det någen andre på ansvarslistå.
Eg syns det e flott med disse sommartreffå, sjølv om det ikkje appellere te de yngre generasjonar. De fylle et behov. Det e masse nostalgi og så får folk med seg någe godt. Eg tenke ikkje på gevinstane, men på andaktsordet, budskapet i sangane og et godt fellesskap.

søndag 10. juni 2012

Hva i alle dager er galt med 17?


Igjen er det noen som foreslår stemmerett for 16-åringer, men de fleste mener visst at det er best å fortsette med 18-årsgrensen.
18 år er myndighetsalderen, og du må være myndig for å bli valgt inn på Storting og i bystyret. Når man er 18 kan man også ta førerkort og gifte seg uten foreldrenes samtykke. Når du er 16 er du gammel nok til å kjøre moped, traktor, øvelseskjøre med bil og du er over den seksuelle lavalderen. Når du er 15 kan du komme i fengsel og du er gammel nok til å ha en vanlig jobb.
Men hva skjer når du er 17? Ingenting!
Og hvis 16 år er for ungt til å ha stemmerett, hva med å senke grensen med bare ett år, til 17? Hvorfor har ingen foreslått det? Jo, fordi..? Jo, fordi 17 ikke er et seriøst tall, kanskje? 16 og 18 er skikkelige tall, partall, mens 17 er et oddetall. Ja, ikke bare det: 17 er et primtall. Umulig å dele opp i noen like deler.
Er jeg helt tåpelig hvis jeg ber noen foreslå 17 år som stemmerettsalder? Går det ikke an? Jeg finner ingen annen fornuftig grunn for at tallet 17 er så ignorert og diskriminert enn at 17 er et primtall.
Alle tall lavere enn 17 har rikelig med oppmerksomhet. 11 spillere på et fotballag. På 13-årsdagen markeres det at man blir tenåring. Men finnes det noe spesielt som knyttes til tallet 17? Ingenting! (Ja, vi feirer 17 mai, men at grunnlovsundertegningen falt på denne datoen er en tilfeldighet)
Jeg slår med dette et slag for tallet 17. Noen som vil hjelpe meg?

fredag 1. juni 2012

Abba og Aha

  
Jeg har i kveld hatt to fantastiske konsertopplevelser. På NKR2 hørte, og ikke minst jeg, Abbas legendariske Wembley-konsert fra 1979. Deretter så jeg opptak av Ahas avskjedskonsert fra 2010.

Vinnerne av Grand Prix 1974
Gamlegutta, Morten, Magne og Pål (nå Paul) var minst like fantastiske som den gang i 1985 da de sensasjonelt erobret verden med sin fengende popmusikk. Tenk, fra Norge! Jeg husker at The Monroes nesten fikk det til. ”Sunday people” var ikke verst, men ingenting mot ”Take on me”, ”Cry wolf” og ”Hunting high and low”. Mortens gullstrupe var bare fantastisk!
Jeg er ikke helt sikker på hva det var med Abba som hekta meg, den gang i 1974 de vant Grand Prix med ”Waterloo”. Var det konkurranseinnstinktet og matematikken som tok meg allerede som 11-åring? Tenk at en svensk, nesten norsk gruppe, fikk mest poeng! Annifrid var til og med halvt norsk! Eller vare det rett og slett den flotte musikken? Eller var det den nydelige blondinen Agneta som ga utslaget. Jeg falt pladask for henne, akkurat som jeg falt for, og smugtittet på Månestråle i Sølvpilen. Selv om Abba ikke var det kuleste for tenåringsgutter ut over 70-tallet var jeg like begeistret som mine to mindre søstre for Abba.
Aha - også uten bindestrek.... :)
Fortsatt liker jeg Abba og fortsatt liker jeg Aha. I tillegg til sangen og synet av dem på scenen, bidrar også nostalgien til at jeg koser meg og blir lettere emosjonell.  
Jeg liker også andre gode, gamle grupper og artister som Petra, Elton John, Simon and Garfunkel, Eric Clapton og Koinonia. Men det er noe spesielt med Aha og Abba.
Jeg har nå funnet ut hva det er. Jeg liker ord, systematikk og symmetri. Det er jo snakk om pop! Pop kan nemlig skrives både framlengs og baklengs. Palindromer kalles slike ord. Abba og Aha har knekt suksesskoden. Navnene kan skrives baklengs og forlengs. Abba og Aha er verdens to beste palindrom-band. Det er jo bare helt fantastisk!