mandag 27. juni 2011

Damevesker

En flaske Pepsi Max, en matboks, 3 leppestifter, lommebok, notatbok, mobiltelefon, papirlommetørkle, vanlig lommetørkle, Bentasil, en tom dropseske, noen småpenger, noe unevnelige kvinneting, et skjerf, et nøkkelknippe, en tomflaske, sminkepung, speil, solbriller, lesebriller, Ibux, hårstrikker, Antibac, tyggegummi. Jeg stopper der, men dette er noe av innholdet i håndveska til kona mi. Eller rettere sagt – en av veskene hennes. For hun har ikke en, men minst 50. Hun bruker bare fire eller fem samtidig. De andre er i skuffer og skap eller på loftet. Hun har ikke oversikten, men det har jeg.

Et mareritt er det. Ikke bare fordi jeg er fargeblind, for når hun ber meg om å hente noe i veska si, må jeg spør: Hvilken? Så svarer hun: Den brune. Ikke mye hjelp i det.

Verre er det å finne det hun spør om. Hun blir provosert når jeg i stedet henter hele vesken til henne. Men jeg bruker så vanvittig lang tid å finne det hun spør om! Jeg er så dårlig å lete, sier hun.

Det ligger jo i det ytterste rommet? Javel? På hvilken av sidene? På utsiden eller innsiden? Det med glidelås, eller det uten? Så ringer mobiltelefonen hennes. Den ligger i vesken. Jeg hører det på lyden, men hvor er den? Stress!

Jeg er mann, og vi menn har ikke håndvesker. Vi har lommer. Det er nok til de tre tingene jeg alltid må ha med. Mobiltelefon, lommebok og nøkler. Vi klarer oss med det, og vi klarer vel ikke å ha styr på mer enn tre ting.

Men damer, damer er noen vandrende kaoskontrollører. Damevesker er et eksempel på dette, og jeg skal styre meg fra å fortelle om alt jeg finner i lommene på alle jakkene til kona mi. Det hadde blitt en god historie…

søndag 19. juni 2011

Guds rike

Vi er nå ferdig med jul, påske og pinse for denne sesongen. Jesu komme, Jesu død, Jesu oppstandelse og den nye tidsalder er markert. Hvorfor kom Jesus? Mitt enkle svar er at Jesus forkynte og forklarte Guds rike, og så ga han oss som tror oppdraget å forkynne dette til andre.


For et par år siden skrev jeg en sang om Guds rike. Jeg fant så få sanger som var konkrete på dette med Guds rike, og derfor skrev jeg denne, som jeg deler med dere her. (Og ja: Det finnes en ny melodi på sangen også… men den har ikke jeg skrevet).


En gang du disiplene lærte å be
La riket ditt komme, la viljen din skje
Du dette oss lærte, du bønnen forklarte
Og livet ditt riket for oss åpenbarte

Guds rike kom blant oss, da du kom til jord
Du riket oss viste, ditt levende ord
ga andre verdier enn de som forgår
Guds rikes velsignelser evig består


Ditt rike det vokser, det spirer og gror
Og borger av riket blir hver den som tror
på deg som sin frelser og vil av deg lære
hvordan vi skal leve vårt liv til Guds ære

Ditt oppdrag det gjelder Guds folk og i dag
Å utbre Guds rike, vi gjør det i lag
Da flere deg velger som Herre og Gud
Og følger din vilje og kjærlighets bud

Du åpnet en adgang til himlen, til Far
Du skylden og skammen for synden vår bar
Vi kaller deg Lyset, for mørket skal vike
For det er din vilje, ja, det er Guds rike

(Vil du lære med om Guds rike, gå inn på http://www.bibelen.no/ og søk på ”Guds rike” eller det synonyme begrepet ”Himmelriket”)

fredag 17. juni 2011

Hårfine tanker....

Jeg bor i Kong Haralds gate. Eiendomsmeglerne vil si jeg bor bare et steinkast fra Hafrsfjord. Men så langt klarer ikke jeg å kaste. Kong Harald er han med håret. Ikke Harald den femte, nei, men Harald Hårfagre. Han som samlet Norge til ett rike i slaget i Hafrsfjord.


Harald hadde langt, fagert hår. Det har ikke jeg. Jeg har pigg, eller spikerkrøller, som min mor sa, da hun ville skryte litt av mitt hår, ikke bare av min søsters krøller, da vi var små. Jeg er svært fornøyd med håret mitt, selv om luggen min ligner sterkt på Mikke Mus sin spisse sveis.

Frisørbudsjettet i familien vår har vært moderat. Kona klipper meg, omtrent på samme måte som sauer klippes, med en maskin som er innstilt på en kort lengde. Vi sliter ut en maskin, til ca 400 kroner, i løpet av fire, fem år. Når også våre tre gutter i mange år hadde samme økonomiklipp som sin far, fikk vi råd til å disponere et visst frisørbudsjett på fruen i huset. Jeg har aldri fått lov til å klippe henne, og det er vi begge glad for.

På Kiwi har de en stor flaske sjampo, First Price, til 7 kroner og 90 øre. Den er drøy og håret mitt blir gullende rent, ”fordi jeg fortjener det”. Nok glans og ikke noe flass. Kona mi hører mer på frisøren sin enn meg, og hun kjøper sjampo som er bra for håret hennes, og hun er også fornøyd. Det er jeg sikker på at også frisøren er.

Jeg har hatt samme frisyre i over tjue år og er godt fornøyd med det. Jeg har ikke eid en kam siden jeg hadde midtskill en gang på midten av åttitallet. Ikke har jeg så mye grått hår ennå, og jeg kommer aldri til å farge håret. Måne får jeg nok heller aldri. Jeg er heldig.

Selv om jeg har et forhold til Harald Hårfagre er jeg ikke så opptatt av hår. Men det er det mange andre som er. Hårets betydning for menneskeheten er formidabel, har jeg oppdaget.

Jeg har vært i Afrika og sett hvor stor del av budsjett og oppmerksomhet som mange tildeler sitt eget hår, også der. Jeg fikk høre at enkelte alenemødre bruker det lille tilskuddet de får i måneden i stønad fra myndighetene på sitt eget hårstell. Jeg så alle slags frisørsalonger, fylt til randen av folk som ville se vakre ut.

I Norge går enorme summer til å stelle hår. Klipp, vask, farging, bleking, hentesveis, balsam, hårtransplantasjon, hårgele, voks, you name it! Kanskje brylkrem også finnes fortsatt?

Jeg har venner og bekjente som har kunstferdige, dyre, fine, og stadig skiftende hårfrisyrer. De er glad når noe sier ”Så fin du er på håret!”

Jeg forstår at hår kan gi livet mening, glede, verdi og velvære. Men jeg, for min del, kunne ønske meg et middel som stanset hårvekst. Da kunne vi brukt tid og ressurser på mange andre ting, og frisører flest kunne bli brukt i andre yrker, i et samfunn der vi er i mangel av arbeidskraft.

(Håper ikke jeg får mange hårsåre reaksjoner nå….)

torsdag 9. juni 2011

Pinse - En for godt bevart hemmelighet?

            
Kjære venner!

Tilgi meg for at jeg her kommer med grunnleggende barnelærdom. Men noen glemmer fort, og mye tyder på at folk flest ikke vet så mye om dette som er så viktig for mange av oss, også i 2011. Pinsen er for mange kun en kort liten langhelg, med en ekstra rød feriedag, 2 pinsedag. Men hvorfor feirer vi pinse?

Pinse er den tredje av de kristne høytidene, jul, påske og pinse. En treenighet, som hører sammen. Uten julen, der vi feirer at Gud ble menneske, ville det ikke vært noen påske. Uten påske, der vi feirer at Jesus fullførte sitt oppdrag, ville vi ikke ha noen pinse. Uten pinse ville kristendommen vært død for snart to tusen år siden. For de som ikke liker kristendom kan pinsen kanskje være en ubehagelig påminnelse? Men så til selve budskapet:

I pinsen feirer vi den tredje personen i den treenige Gud, Den Hellige Ånd. Pinse betyr femti, og femti dager etter påske, var jødene alltid samlet til en høytid i Jerusalem (sjabuot). En liten flokk, forskremte disipler, var også til stede. Da skjer det noe ufattelig og uforståelig. Jesus hadde annonsert at selv om han forlot dem, skulle Gud komme til dem på en ny måte. Men de hadde ikke forstått rekkevidden av det.

De blir alle fylt med en overnaturlig kraft, de får mot og frimodighet, og Guds Ånd viser seg som ildtunger over hodene deres. De begynner straks å forkynne budskapet om Jesus, uten frykt, på språk de aldri har lært. På grunn av de store folkemengden og tilreisende fra mange land, får kristendommen en pangstart. I Bibelen står det at 3000 mennesker ble kristne denne dagen. Derfor kalles pinsen kirkens fødselsdag. (Les mer i Apostlenes gjerninger, kapittel 2 : http://www.bibel.no/Hovedmeny/Nettbibelen.aspx?book=ACT&chapter=2


I Frelsesarmeen har vi mottoet ”Blod og ild”. Dramatisk og uforståelig, ved første øyekast. Men for meg, og flere millioner medlemmer i 124 land, er dette mettet med hele vår teologi. Blodet symboliserer Jesus, som kom og ofret sitt liv, for vår frelse. Ilden, er drivkraften vår, Gud i oss.

Det kan ikke bevises. Det handler om tro og om en personlig erfaring.

God pinse og gratulerer med fødselsdagen!